Hoe gebruik je soap bars op de juiste manier?

Wij zijn een grote fan van natuurlijke soap bars met hun bijbehorende voordelen voor milieu en huid. Juist daarom zijn we er trots op dat onze handgemaakte soap bars lokaal in Nederland worden geproduceerd; diervriendelijk, veganistisch én zonder de chemicaliën die nodig zijn voor vloeibare zepen. Maar waarom gebruiken mensen nog steeds geen soap bars? Vinden ze het vies om een nat stuk zeep aan te raken, vinden ze het rommelig staan of denken ze dat zeepstukken onhygiënisch zijn? Nou, maak je geen zorgen! Wij zijn hier om die taboes weg te nemen en wat meer uit te leggen over soap bars en hoe je ze op de juiste manier gebruikt.

LESSEAU soap bars

Is een soap bar hygiënisch?

Jazeker! Studies uit 1965 hebben aangetoond dat het aantal bacteriën op de stukken zeep die je thuis gebruikt geen negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid, omdat ze van jezelf afkomstig zijn. En zelfs als je een stuk zeep deelt met familieleden of anderen, heeft je lichaam zich hoogstwaarschijnlijk aangepast omdat je veel van dezelfde micro-organismen deelt. Dit brengt de bacteriën niet over van persoon op persoon, noch ondersteunt de zeep de groei van bacteriën. Bacteriën kunnen dus niet overleven op een soap bar, en zelfs als ze achterblijven na een wasbeurt zijn ze niet schadelijk voor een volgende gebruiker.

Houd je soap bar schoon

De beste manier om je stuk zeep schoon te houden is door het vóór gebruik met stromend water af te spoelen om het bacteriële “slijm” weg te spoelen dat zich erop verzameld kan hebben sinds de laatste keer dat je het hebt gebruikt. Maar de gemakkelijkste manier om het schoon te houden is door de No-Touch Bar Soap Dispenser te gebruiken. Zo hoef je je er geen zorgen over te maken, want in deze dispenser blijft de zeep droog en schoon.

Houd je stukken zeep altijd droog

Bewaar losse zeep niet in vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken. Een los stuk zeep op een schaaltje ligt vaak in een laagje water, blijft vochtig, waardoor het zacht en papperig wordt. Geen prettig idee, toch?

Zorg dat je soap bar langer meegaat

Met traditionele harde zeepblokken bespaar je zeep door een washandje of een spons te gebruiken. Zeep je jouw handen direct met zeep in, dan gebruik je meer zeep dan wanneer je een paar keer over een spons of washandje veegt. Want door het schuim te absorberen en vast te houden, gebruikt een washandje of spons een kleine hoeveelheid zeep effectiever dan je handen! Dit geldt ook voor het gebruik van de zeep in de No-Touch zeepdispenser. Vang de zeep met een washandje op en was je schoon onder de douche voor nog zuiniger zeepgebruik.

Douche iets minder warm

Je denkt nu misschien aan je warme of hete douche. Hoe therapeutisch is dat! Ik weet het, je wilt het waarschijnlijk niet horen, maar een dermatoloog zou je zeggen: “houd het bij verwarmingskussentjes en bewaar het gloeiendhete water voor je thee”. Het is niet alleen slecht voor je huid, maar ook voor je zeep. De hete stoom zorgt ervoor dat de soap bar sneller oplost. Bovendien zal je huid je dankbaar zijn dat je de temperatuur van je douche lauw houdt, dat betekent op huidtemperatuur of net iets warmer.

Laatste gedachten

Dat zijn de top tips voor jou om ervoor te zorgen dat je een soap bar correct gebruikt, je (plastic) afval vermijdt, en je langer van je zeep kunt genieten. Voor de juiste keuze van een natuurlijke soap bar is het net zo belangrijk te weten hoe het te gebruiken, als met welke ingrediënten je je huid wast. Meer informatie over waarom traditionele soap bars in alle opzichten beter en duurzamer zijn dan vloeibare zeep, lees je in onze motivatie om onze dispensers en bar soaps te maken. Of kijk meteen bij al onze zepen.


Met frisse groet,

LESSEAU team

Bel nu

This will close in 20 seconds